Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ 13-15
Τ.Κ. 30100 – ΑΓΡΙΝΙΟΠΡΟΣ: Όλα τα ερασιτεχνικά
και επαγγελματικά ποδοσφαιρικά
σωματεία του Νομού μας
ΚΟΙΝ.: ΕΠΣΝΑ – Σ.Δ.Π.Ν.
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ – Σ.Π.Π.Δ. Ελλάδας
– Αθλητικό Τύπο
ΑΓΡΙΝΙΟ, Νοέμβριος 2011

Κατανοώντας πλήρως τη δεινή θέση που βρίσκεσθε όλοι οι Ερασιτέχνες παράγοντες των ποδοσφαιρικών σωματείων του Νομού μας εξαιτίας της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου εκ της ανυπαρξίας της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ, αισθανόμαστε εκ βαθέων την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ευχηθούμε να έχετε υγεία, δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσετε το δημιουργικό σας έργο, προσφέροντας τη δυνατότητα άθλησης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής συναναστροφής στους νέους του Νομού μας.
Η προσφορά σας αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία και σας αξίζουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πορεία σας είναι τελείως μοναχική, αφού η προσπάθειά σας δεν στηρίζεται από κανέναν, ούτε καν από τη διοργανώτρια αρχή, δηλαδή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣΝΑ που όφειλε και οφείλει να στέκεται δίπλα σας, να σας εμπνέει, να σας ενισχύει με πολλούς τρόπους και να φροντίζει διαρκώς και ασίγαστα για την ανάπτυξη και βελτίωση του Ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου και όχι να περιορίζεται στη μετριότατη διαχείριση των πρωταθλημάτων, εξαντλώντας σας οικονομικά με χρηματικά πρόστιμα δυσχεραίνοντας έτσι την προσπάθειά σας.
Λυπούμαστε πραγματικά που δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στο έργο της Διοίκησης της ΕΠΣΝΑ για τον απλούστατο λόγο ότι πέραν της διαχείρισης είναι ανύπαρκτο. Εμείς διαπιστώσαμε από πολύ νωρίς αυτή την αλήθεια και για το λόγο αυτό καταθέσαμε εγκαίρως τις προτάσεις μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την ΕΠΣΝΑ προκειμένου να δρομολογήσει αναπτυξιακή πορεία για το τοπικό μας ποδόσφαιρο. Μάταια όμως γιατί μέχρι σήμερα δεν παρατηρήσαμε καμία κινητικότητα και δεν διαπιστώσαμε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για ανάπτυξη και πρόοδο. Απεναντίας διαπιστώνουμε αδράνεια, εσωστρέφεια, ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και μικρόψυχη πρακτική στη διαχείριση και των ελαχίστων τρεχουσών θεμάτων, όπως συμβαίνει με τους ορισμούς των παρατηρητών αγώνων, των νοσηλευτών κ.λ.π. που γίνονται ως επί το πλείστον με κριτήρια γνωριμίας και παρέας. Για τα θέματα αυτά θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στο μέλλον. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστη την άστοχη απόφαση της ΕΠΣΝΑ να ορίζει ελάχιστους παρατηρητές Διαιτησίας στους αγώνες, γεγονός που καθόλου δεν ωφελεί το ποδόσφαιρο, ούτε συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης των Διαιτητών και φυσικά δεν βοηθάει την εξέλιξη των νέων και συγχρόνως να σπαταλώνται άσκοπα χρήματα αποζημιώνοντας ικανοποιητικά τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας που αυτά πρώτα έπρεπε να δίνουν παράδειγμα εθελοντισμού όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Τα χρήματα αυτά είναι υπεραρκετά για να καλυφθούν τα έξοδα των παρατηρητών διαιτησίας και να περισσεύσουν και για άλλους δημιουργικούς σκοπούς.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΠΣΝΑ να διακόψει άμεσα την παράνομη καταβολή αυτών των χρημάτων και να επιστραφούν όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί στο ταμείο της ΕΠΣΝΑ, γιατί από πουθενά δεν προβλέπεται αμοιβή σε καμία επιτροπή, ο δε νόμος περί αθλητισμού 2725/1999 το απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά. Αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα επιφυλασσόμαστε για τις νόμιμες ενέργειες.
Στο μείζον θέμα των γηπεδικών εγκαταστάσεων η παρέμβαση της ΕΠΣΝΑ προς τις αρμόδιες Δημοτικές αρχές αν δεν είναι ανύπαρκτη, είναι παντελώς αναποτελεσματική, αφού καμία πρόοδος δεν υπάρχει. Δυστυχώς και σ’ αυτόν τον βασικό τομέα ο αγώνας του Ερασιτέχνη παράγοντα είναι μοναχικός. Το μόνο εκδηλωμένο ενδιαφέρον της ΕΠΣΝΑ είναι να στέλνει έγγραφα υπό τύπου τελεσιγράφου, αναφέροντας ότι οι ομάδες της Α1 Κατηγορίας πρέπει υποχρεωτικά να αγωνίζονται σε γήπεδα με χόρτο. Ουδείς βεβαίως μπορεί να διαφωνήσει με την άποψη ότι οι ομάδες πρέπει να αγωνίζονται σε γήπεδα με χόρτο κι αν είναι δυνατόν όλων των κατηγοριών και όχι μόνο της Α1. Γεννάται όμως το ερώτημα: Μπορούν οι ερασιτέχνες παράγοντες να ανταποκριθούν και μάλιστα υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες σε τέτοιες απαιτήσεις; Μονόδρομος σ’ αυτό το θέμα είναι η σοβαρή ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και δράσεων από τη διοίκηση της ΕΠΣΝΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ομάδων και τις αρμόδιες Δημοτικές αρχές για να αποκτήσουμε στο Νομό μας περισσότερα γήπεδα με χόρτο, γιατί στην ουσία με την εφαρμοζόμενη πρακτική – σε αρκετές περιπτώσεις – «εξορίζονται» οι ομάδες από τις φυσικές τους έδρες, γεγονός που σε τίποτα δεν ωφελεί, παρά μόνο τις αποκόπτει τελείως από τους φιλάθλους τους και παράλληλα απογοητεύει ποδοσφαιριστές και παράγοντες, με συνέπεια να έχουμε παραιτήσεις αξιόλογων παραγόντων. Σημειωτέον ότι μερικά από τα υποτιθέμενα γήπεδα με χόρτο βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τα ξερά.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλές ελλείψεις και ελλείμματα της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ με την προσδοκία να τους αφυπνίσουμε, αλλά το να ομιλεί κανείς σε ώτα μη ακουόντων δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σπαταλά πολύτιμο χρόνο. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου τότε θα ακούσουν θέλοντας και μη τη δική σας ηχηρή απάντηση που θα τους απαλλάξει άπαξ δια παντός από τις θέσεις που βρίσκονται και που με την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ τους ταλαιπωρούν το ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο. Γιατί από μια τέτοια διοίκηση που τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η απραξία, η ατολμία, η αδιαφάνεια και η ανεπάρκεια δεν μπορούμε να περιμένουμε βήματα προόδου και εν τέλει είναι μάταιο να ελπίζουμε να παράξουν έργο σπουδαίο και σημαντικό άνθρωποι με σχεδόν μηδενική εμπειρία στο ποδόσφαιρο και μέτριες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα. Απ’ αυτή τους την απραξία το αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο είναι ορατό και μετρήσιμο, αφού ήδη έχουμε αρκετές αποχωρήσεις ομάδων από τα πρωταθλήματα και δυστυχώς απ’ ότι διαφαίνεται έπεται οδυνηρή συνέχεια και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Να τονισθεί ότι αυτή η κατιούσα πορεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντιδιαστολή με την πάρα πολύ καλή πορεία του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ σ’ όλα τα επίπεδα, η οποία ευχόμαστε να συνεχιστεί και την οποία δυστυχώς δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστον να παρακολουθήσει η διοίκηση της ΕΠΣΝΑ και έτσι χάνεται μια καλή ευκαιρία για παράλληλη ανάπτυξη και πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Και ενώ για όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κάποιος υποστηρικτής τους, έστω και μετά βίας να βρει κάποια μικρή δικαιολογία, καμία απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει για την κωλυσιεργία στο κεφαλαιώδες και κορυφαίο ζήτημα της τροποποίησης του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού καταστατικού, θέμα το οποίο ουδόλως μπορεί να συνδεθεί με τα οικονομικά τεκταινόμενα στην πατρίδα, αλλά μάλλον συνδέεται άμεσα με την νοοτροπία, την αντίληψη και την πρακτική των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΣΝΑ. Για το θέμα αυτό έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Κατά γενική ομολογία και παραδοχή αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ και προσβάλει βάναυσα τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας. Εξάλλου δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός της προσοχής ότι προεκλογικά η παράταξη αυτή που σήμερα είναι διοίκηση είχε αναγάγει αυτό το ζήτημα σε πρώτης προτεραιότητας. Είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα προβεί άμεσα στην τροποποίησή του και είχε αναλάβει την ηθική υποχρέωση να το πράξει. Η στασιμότητα και η προσπάθεια υποβάθμισής του εκτός του ότι τους εκθέτει ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ και τους καθιστά αναπολόγητους απέναντι όλων, για την πέρα για πέρα αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προεκλογική τους εξαγγελία ήταν προσχηματική και παραπλανητική. Τους απευθύνουμε ύστατη έκκληση για την επίλυση αυτού του μείζονος θέματος, σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργήσουμε άμεσα και νόμιμα και το θέμα θα βρει τη λύση που του αρμόζει και που περιμένουμε όλοι, έτσι ώστε να μην αποκλείονται από τη δυνατότητα διεκδίκησης της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ τα 9/10 των κατοίκων του Νομού μας. Για να γίνει αυτό απολύτως κατανοητό σας υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 11 του ισχύοντος καταστατικού προβλέπει ότι τα οκτώ (8) από τα δεκαπέντε (15) μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣΝΑ να είναι οπωσδήποτε κάτοικοι της πόλεως Μεσολογγίου, δηλαδή η απόλυτος πλειοψηφία. Αυτή η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική διάταξη στην ουσία αποκλείει εντελώς τους υπολοίπους κατοίκους του Νομού, αφού μόνο συμπληρωματικές θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν κι αυτές άνευ ιδιαίτερης σημασίας, αφού η πλειοψηφία ούτως ή άλλως είναι δεδομένη. Επίσης σε διάταξη του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και τα μέλη των επιτροπών να είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Λυκείου. Δηλαδή με απλά λόγια έχουμε μπροστά μας κι άλλον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό πάρα πολλών ικανών και αξιόλογων παραγόντων του ποδοσφαίρου. Για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για Δήμαρχος, Βουλευτής ή και πρωθυπουργός της χώρας δεν αντιμετωπίζει τέτοια εμπόδια, για να θέσει όμως υποψηφιότητα για τη διοίκηση της ΕΠΣΝΑ κάποιος που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είναι κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου απαγορεύεται. ΝΤΡΟΠΗ! Είναι δυνατόν να ανεχθούμε άλλο αυτές και άλλες παρόμοιες λίαν προσβλητικές για όλους μας διατάξεις;
Εμείς είμαστε εδώ και θα αγωνιστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις για την τροποποίηση του καταστατικού και για πολλά άλλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο, θέτοντας τους εαυτούς μας, τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας και την όποια διαδρομή μας στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στην κοινωνική και δημόσια ζωή υπό την κρίση σας.

Από την Συντονιστική Επιτροπή της
ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ